Brussel scherpt regels CO2-handel aan

Men wil ná 2020 de uitgegeven rechten per jaar met 2,2 procent laten afnemen in plaats van de huidige 1,74 procent.

Voor D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy had de commissie wel wat ambitieuzer gemogen. “De huidige CO2-markt is nog altijd te zwak om de Europese klimaatdoelstelling in 2030 te behalen.” Hij is zeer teleurgesteld dat elektriciteitscentrales in Oost-Europa hun uitzonderingspositie houden.

Collega-parlementariër Cora van Nieuwenhuizen (VVD) noemt de herziening goed “zolang die onze energie-intensieve industrie niet over de grens jaagt”. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vindt dat de commissie “haar oren te veel te luisteren legt bij de gevestigde industriële orde en verliest daarbij de consumenten en de strijd tegen klimaatverandering uit het oog”.

De VVD verschuilt zich qua klimaatbeleid altijd achter het ETS, maar zodra er dreigt dat deze de economie tóch zou kunnen raken, mag het wel weer wat minder.

donderdag 16 juli 2015, door Stan Janssen