Induced Implosion of the Carbon Industry

The Guardian:

An “induced implosion” of the fossil fuel industry must take place for there to be any chance of avoiding dangerous global warming, according to one of the world’s most influential climate scientists.

Professor Hans Joachim Schellnhuber, an adviser to the German government and Pope Francis, said on Friday: “In the end it is a moral decision. Do you want to be part of the generation that screwed up the planet for the next 1,000 years? I don’t think we should make that decision.”

De transitie moet inderdaad een heel bewuste keuze zijn, want de bestaande regimes zullen die eerst fors tegenwerken. Ik denk dat dit de definiërende keuze is waar onze generatie voor staat, en dat wij de definiërende generatie zijn voor de toekomstige levensvatbaarheid van onze planeet.

Ik denk zelfs dat, omdat de ‘carbon economy’ niet snel genoeg zal imploderen, de ‘consumption economy’ eerst flink omlaag moet. Juist de consument mag niet op zijn handen zitten en afwachten tot de grotere spelers veranderen.

dinsdag 21 juli 2015, door Stan Janssen