PvdA tegen meer gaswinning Noordzee

Minister Kamp stelt voor om meer gas te winnen in de Noordzee, om te compenseren voor de vermindering van de gaswinning in Groningen. We moeten toch ergens ons gas vandaan halen, en liever niet van Poetin. De PvdA is tegen:

Coalitiepartij PvdA is tegen de wens van het kabinet om de komende jaren meer gas te winnen uit de Noordzee. Volgens PvdA-Kamerlid Vos wil zijn fractie juist van de fossiele brandstoffen af omdat ze duur zijn en slecht voor het ecosysteem.

Ja en ja. Gas is duurder dan kolen voor elektriciteit en de verbranding van gas voor warmte is slechter voor het ecosysteem dan duurzame bronnen (daargelaten dat er geen goede één op één vervanging voor gas is). Maar we kunnen nu eenmaal niet alles hebben: als het kostenargument de boventoon voert betekent “tegen” gas uit de Noordzee in dezen “voor” kolen uit de VS. Als het milieuargument leidend is moet de PvdA “voor” warmtenetten, elektrisch verwarmen en koken (in combinatie met duurzame opwek) en/of na-isolatie van bestaande huizen zijn. Maar al die opties zijn duurder dan de zaken houden bij het oude, en dan zijn we weer terug bij af, omdat een van de redenen om van gas af te komen was omdat het te duur is.

We moeten daadwerkelijk afwegingen gaan maken, niet bij elk voorstel andere argumenten gebruiken om de moeilijke keuze maar uit te stellen. Geen verwarming is ook goedkoper dan verwarming op gas, maar ik geloof niet dat dat een maatschappelijk acceptabele oplossing is voor het probleem. Wachten op de ideale oplossing is nooit een succesvolle strategie; het is een slap excuus voor nietsdoen.

Het Kamerlid noemt gas “iets uit het verleden”.

Was het maar waar.

woensdag 12 augustus 2015, door Sanne de Bruin