March for Science

Vandaag is op veel plaatsen een ‘March for Science’. Ik zal er zelf niet te veel woorden aan vuilmaken omdat iemand anders dat al heeft gedaan. Bart Verheggen van het blog ‘Klimaatverandering’ geeft mooi verwoord aan wat de waarde van wetenschap is.

Wetenschap en rationaliteit heeft ons veel goeds gebracht. Feiten en een goed begrip van de situatie zijn belangrijke input om verstandige beslissingen te nemen. Wetenschappers moeten in vrijheid hun werk kunnen doen en daarin niet beperkt worden door politieke druk. Science is not just another opinion.

In zijn stuk over de March for Science ook een link naar een kort en krachtig filmpje van Neil deGrasse Tyson over dit onderwerp.

Mijn voornemen en advies in deze tijd van alternative facts: laat je in gesprek met mensen niet verleiden om op emotie te spelen of in drogredenen te praten. Ook niet wanneer zij dat wel doen. Blijf feitelijk, blijf herhalen. Als we in anekdotes gaan praten verliest de wetenschap het sowieso, want wetenschap is niet gestoeld op anekdotisch bewijs. Hoewel we tegen een muur praten, lijkt me dit de enige manier om de wetenschappelijke ‘mening’ op de juiste manier onder de aandacht te blijven brengen.

zaterdag 22 april 2017, door Sanne de Bruin